Headingbild

Headingbild

24 september 2013

Njuter av septembervädret ;)

De första dagarna har varit ganska händelserika måste jag ändå säga. Förutom lördags besöket i Monaco så besökte vi Cannes i söndags (glömde dock mobilen i handsfacket på bilen = no pics) Cannes var precis som jag hade trott. Trots att det var söndag vilket innebär att hela Frankrike i princip stänger ner, så var det massor av folk som strosade längst strandpromenaden, som på ena sidan hade soldyrkande människor alá Birgitte Bardott liggandes på stranden och som på andra sidan var kantad med märkesbutiker som Chanel, Michael kors osv! Medelålderspar med hundar i handväskor är också en big deal här nere. Här har de flesta parker både hund & foto förbud. Bajsar dom i handväskan eller? har knappt sett en enda hund som traskar på vägarna/trottoaren. Rivierafenomen?!

I måndags var Johan ledig och vi åkte ner till Bankkontoret och fixade bankkonto med våran "tack och lov" engelsktalande bankman. Här fungerar allt så olikt från Sverige då man fortfarande betalar räkningar med checkar dock så försvinner det mer och mer. När man skriver ut en check så har motparten ca 1 år på sig att lösa in checken. Det gäller alltså att man har pengar på kontot heela tiden. Betalar man stående räkningar som hyra och dyligt så dras det oftast via autogiro. Då man inte har något personnr eller en "storebror" i landet så måste man meddela alla instanser som man har att göra med när man byter adress osv. Väldigt krångligt när man är van med den svenska byråkratin. SKÖNT tycker både jag och johan att storebrorsan i Sverige håller koll på oss. NU måste vi göra allt själva!( tom betala in skatten!!)

Vi åkte också ner till Antibes för att skriva kontrakt med mäklaren och någon tjej på en firma som hette LEADER. Vi har ett 3 års kontakt med en 3 månaders uppsägningstid. Ägaren kan dock endast säga upp oss efter 2 år och 40 dagar tror jag det var. Har det gått 2 år och 50 dagar, ja då rullar kontraktet på i 3 år till. I Frankrike kan man inte vräka folk på samma sätt som i Sverige trots att man missar att betala hyra osv. Här är det hyresgästen som står starkt. Eftersom ägaren har anlitat denna LEADER firma så betalar vi hyran dit. 860 euro + varmvatten och el. Här ska vi även betala "sopskatt" i dec/jan. I november nästa år ska vi även betala en skatt som motsvarar ungefär en månadshyra, sen tillkommer mäklaravgift & deposit = 1600 euro. Mycket att hålla koll på. Nu är det också alla möbler som ska inhandlas. Troligtvis på Ikea i Toulon. Efter att vi skrivit kontrakt så promenerade vi lite i Antibes. Vi strosade i gamla stan och längst stranden och hamnen.Idag tänkte soffpotatisen börja träna ;P .... Mamma tack för presenten, en skyddsängel kan jag behöva <3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar